Hvad kan du gøre, hvis du fortryder et huskøb

Som køber har du altid fortrydelsesret i en hushandel

Heldigvis er et huskøb i de fleste tilfælde en drøm, der går i opfyldelse. Men der er også eksempler på det modsatte tilfælde, hvor man af den ene eller anden årsag fortryder købet. Og hvordan er du egentlig stillet i en sådan situation som køber? Har du fortrydelsesret på et huskøb? 

6 dages fortrydelsesret

Som køber har du altid fortrydelsesret i en hushandel, men der foreligger nogle stramme regler vedrørende fristen. Du kan fortryde i op til seks dage, efter købsaftalen er underskrevet af begge parter. Hvis du skriver under før sælger, gælder fristen fra den dag, hvor sælger underskriver. Hvis det derimod er sælger, der skriver under først, gælder fristen fra det tidspunkt, hvor du modtager den underskrevne købsaftale. Lørdag, søndage og helligdage tæller ikke med i de seks dage, hvorfor du altid vil have en weekend til at tænke over beslutningen. Fortrydelsen skal altid ske i form af en skriftlig meddelelse.

Omkostninger, hvis I begge har underskrevet

Selvom du som køber altid har retten til at fortryde, er det ikke altid omkostningsfrit. Hvis sælger ikke har underskrevet købsaftalen endnu, kan du kvit og frit fortryde. Har I derimod begge skrevet under, er du forpligtet til at betale 1% af boligens købspris som en godtgørelse til sælger. Er der tale om en bolig, der har kostet 2,5 millioner, skal du altså betale 25.000 kr. til sælger. Jo dyrere boligen er, jo dyrere er det derfor også at fortryde. Dette er selvfølgelig en god grund til, hvorfor du skal tænke dig rigtig godt om – både før du underskriver købsaftalen, men også før du sender en skriftlig fortrydelse. Fortrydelsesretten gælder også, selvom skødet allerede er blevet tinglyst.

Hvad med sælger?

Sælger har ikke samme mulighed for at fortryde, som køber har. I udgangspunktet er sælger bundet af købsaftalen, når der er skrevet under. En undtagelse er, hvis køber har nogle ekstra forbehold, som ikke er beskrevet i købsaftalen. Hvis sælger ikke accepterer disse forbehold, kan handlen annulleres, da der i princippet er tale om en ”ny” købsaftale. Det oprindelige aftalegrundlag ændrer sig så at sige.

Hvordan takler du situationen, hvis du ikke kan nå at fortryde?

Hvis du fortryder senere i boligprocessen, altså efter at fortrydelsesretten er overskredet, må du – groft trukket op – blot leve med beslutningen. Men der er stadig nogle tiltag, du kan gøre, for i højere grad at få den drømmebolig, du drømte om. Hos Dansk Boligforsikring giver vi dig her nogle tips.

Planløsning

En ændret planløsning kan gøre underværker for en bolig. Det kan ændre på hele den følelse, man får, når man træder ind. Hvis I har nogle ønsker til, at boligen bliver mere lys, virker større, eller at kvadratmeterne blot udnyttes bedre, så er plantegningen et godt sted at starte. Den nok mest klassiske ændring er nedrivningen af væg mellem køkken og stue, således at køkken-alrummet bliver en realitet. Der er dog mange andre muligheder. Overvej eksempelvis at gøre døråbningerne bredere samt at nedrive skillevægge, der blokerer for, at sollyset når hele vejen igennem boligen. På den måde danner du ramme for en meget lysere bolig. Overvej også at inddrage en arkitekt, hvis I vil have professionel hjælp til at finde de smarte løsninger, som I måske ikke selv havde tænkt på.

De små detaljer – gør det personligt

En af grundene til, at du måske fortryder et boligkøb, kan være, at boligen føles ”fjern”. Det føles ikke som om, at stilen harmonerer med din egen, og du har svært ved at se boligen som et rigtigt hjem. Heldigvis kan du sagtens arbejde på at tilføre personlige karakteristika til boligen, så du skaber dine egne små yndlingsspots, der bidrager til at skabe en mere hjemlig følelse. Overvej blandt andet at male hvert rum i individuelle farver, at fremhæve dine interesser i indretningen i stedet for tidens trends og at skabe små hyggekroge.

Er der skader?

Hvis din fortrydelse bunder i, at der er skader i boligen, bør du undersøge omfanget af skaderne samt mulighederne for udbedring. Såfremt det er skader, der er beskrevet i tilstandsrapporten, har du måske allerede fået en bygningssagkyndig til at vurdere dette. Men har du ikke, er det godt at få afklaring. En afklaring over, hvad udbedring af skader vil koste i krone og øre, kan måske virke uoverskueligt, da der er risiko for at blive negativt overrasket over beløbet. På den anden side giver det dig vished og ro, og du ved, præcist hvad der skal spares op. Selvom skaderne måske ikke er presserende, kan det give dig mere tryghed i maven at få dem repareret. Såfremt der er tale om skader, du først har opdaget efter indflytning, bør du undersøge, om ejerskifteforsikringen dækker (hvis du har tegnet den).

Beliggenhed

Den faktor, du ikke kan ændre på, er selvfølgelig beliggenheden. Hvis du har fortrudt en hushandel netop på grund af beliggenheden, kan du med fordel lave en såkaldt positiv-liste. Først og fremmest er det en idé at konkretisere, hvorfor du ikke synes, beliggenheden er perfekt. Hvad er det præcist, der har gjort, at du fortryder? Derefter kan du begynde at kigge på de positive ting, og vigtigst af alt: skrive dem ned. Ligger indkøbsmulighederne kun 5 minutter væk? Er der grønne arealer tæt på? Er det nemt tilgængeligt at finde bus, tog eller andre offentlige transportmuligheder? Når du sætter ord på de positive ting og fremhæver dem, er der også mulighed for, at beliggenheden begynder at vokse på dig.

Er der ingen af ovenstående faktorer, der kan ændre fortrydelsen af købet, må du undersøge muligheden for at sælge boligen.

Dansk Boligforsikring