Finansiering af huskøb

Finansiering af huskøb

Overskuelig gennemgang af lånemuligheder

Du har fundet drømmeboligen – så langt så godt. Men hvordan er det så lige med finansieringen af dit huskøb? Det er nok de færreste, der selv har de økonomiske midler til at gå ud og finansiere et huskøb. Det betyder med andre ord, at man skal ud og låne pengene, og her er der flere muligheder. Når det kommer til finansiering af huskøb, så sker det ofte ved en kombination af et lån i banken, et realkreditlån og ens egen udbetaling.

Dansk Boligforsikring giver dig her på siden en overskuelig gennemgang af, hvilke lånemuligheder du har, når du står over for at skulle finansiere dit huskøb.

Realkreditlån 

Vi lægger ud med realkreditlånet, som er et meget attraktivt lån, da det i langt de fleste tilfælde er den billigste løsning til finansiering af huskøb på grund af den lave rente. Men med realkreditlånet skal du samtidig være opmærksom på, at du ikke kan låne den fulde købesum. I forhold til ejerboliger kan et realkreditinstitut tilbyde dig et lån, der svarer til 80% af den samlede købesum.

Et realkreditinstitut kan kategoriseres som en finansieringsvirksomhed, der er uafhængig af bankerne. Og når de låner dig penge til finansiering af huskøb, tager de sikkerhed i din bolig. Det kan eksempelvis være udstedelse af obligationer på dit lån, som forskellige investorer kan købe.

Med et realkreditlån skal du betale en månedlig ydelse, som består af tre forskellige poster. Tilsammen udgør de tre poster din ydelse.

  • Afdrag: Det beløb, du betaler tilbage på det lån, der har finansieret dit huskøb
  • Rente: Det gebyr, du betaler for at have fået lov til at låne pengene
  • Bidrag: Det gebyr, du betaler for at realkreditinstituttet har formidlet dit lån

Typisk optages et realkreditlån over en periode på mellem 20 og 30 år. Og i visse tilfælde kan et realkreditlån være afdragsfrit, hvilket betyder, at låntageren i en eller flere perioder kan nøjes med at betale renter og bidrag. Selve afdraget på gælden udskydes dermed.

Du kan vælge mellem et fastforrentet lån og lån med variabel rente til finansiering af huskøb. Med et fastforrentet lån vil du i løbet af hele lånets levetid betale den samme rente. Med en variabel rente kan renten ændre sig – typisk hvert halve år. Mangler du et overblik over bolighandlen?

Se vores komplette guide til boligkøb

Banklån

Et boliglån i banken sker oftest i forlængelse af eller i kombination med realkreditlånet. I banken kan du låne 15% af købesummen, hvilket betyder, at du sammen med et realkreditlån vil have dækket 95% af finansieringen af dit huskøb. De sidste 5% kigger vi nærmere på i næste afsnit.

Ligesom med realkreditinstituttet tager banken også sikkerhed i din bolig, og du vil også skulle betale en rente for at låne pengene. Bankens rente er som regel højere en realkreditinstituttets, da det er sidstnævnte, der får pengene først, skulle du ikke kunne betale dine ydelser og er tvunget til at sælge dit hus.

Renten på et boliglån er forskellig fra bank til bank, men som hovedregel vil den ligge et sted mellem 3-15%. Men det afhænger i sidste ende af lånets størrelse.

Der er ikke nogen facit for, hvor lang tid et banklån løber, men som regel er det mellem 10 til 20 år. Og så er det heller ikke et krav, at du skal låne 15% i banken i forbindelse med finansiering af huskøb. Det kommer helt an på, hvor meget du kan selv kan bidrage med i udbetaling.

Egen betaling

Det ligger lidt i ordene, men din egen betaling er det beløb, du selv har mulighed for at bidrage med til finansieringen af dit huskøb. Med realkreditlånet og banklånet har du mulighed for at dække 95% af købesummen, hvilket vil sige, at du som minimum skal kunne bidrage med en udbetaling på 5%.

Normalt skal udbetalingen ske cirka en uge efter, købsaftalen er underskrevet.

Ønsker du at udbetale mere end de 5%, så har du mulighed for det. Det kan være en fordel, da du derved mindsker det lån, du skal optage hos banken.

Husk rådgivning

Nu har vi belyst de forskellige lånemuligheder, der er, når det kommer til finansiering af huskøb. Men inden du kommer så langt, er det lige så vigtigt, at du danner dig et overblik over din økonomi og søger den rette rådgivning. Boligmarkedet er omskifteligt, og det kan have afgørende betydning for din privatøkonomi. Tag derfor gerne fat i din bankrådgiver eller en finansiel rådgiver, som kan hjælpe dig med at sammensætte et budget og vurdere, hvilke lånemulighed der vil passe dig bedst i forhold til finansiering af huskøb.

Hos Dansk Boligforsikring står vi klar til at hjælpe, såfremt du har prikket hul på boligjagten, men er i tvivl om, hvorvidt du skal tegne en ejerskifteforsikring.

Dansk Boligforsikring