Har du et ældre hus, der ikke er blevet efterisoleret? Er din varmeregning høj? Er det småkoldt, og får du træk derhjemme, selvom vinduer og døre er lukkede? Eller står du måske og skal renovere eller ombygge huset inden for nærmeste fremtid? Så er det en rigtig god ide at have energirenovering for øje. Energirenovering kan nemlig vise sig både at være en god investering på kort og lang sigt.
Derfor giver vi dig her indblik i energirenovering. Derudover giver vi dig 8 gode grunde til, at energirenovering er værd at have for øje.
Hvad er energirenovering?
Kort sagt er energirenovering optimering af husets energiforbrug. Det dækker over alle de forbedringer, der kan energioptimere dit hus. Energirenovering dækker derfor ikke over én bestemt forbedring, men derimod over en lang række forskellige typer forbedringer.
Energirenovering handler om god isolering
Energirenovering handler blandt andet om at isolere bedre, så huset holder på varmen og ikke siver direkte ud. Energirenovering kan blandt andet være isolering af tag, loft, gulv, ydervægge, sokkel, fundament og varme- og vandrør.
Energirenovering kan betyde udskiftning
En udskiftning af vinduer, pumper, termostater, varmekilde eller varmeanlæg kan blandt andet være en del af en energirenovering.
Energirenovering kan betyde etablering af nyt
For at optimere husets energiforbrug kan det være nødvendigt eller ønskværdigt at installere nye funktioner i huset. Et ventilationsanlæg kan for eksempel være gavnlig for varmeregningen, og et solcelleanlæg og/eller styring af lys udendørs kan få betydning for el-regningen.
Det er langt fra alle tingene, der er nødvendige for at energioptimere sit hus. Det afhænger nemlig af huset, hvor meget der giver mening. Dertil kommer også, at energirenovering kan blive en meget omkostningstung affære, hvis samtlige ting skal isoleres, udskiftes og indsættes. Derfor bør du altid tage udgangspunkt i dit hus samt dine ønsker og behov. Man bør blandt andet tænke over husets generelle tilstand og visuelle udtryk, samt salgsværdi, energiforbrug og varmekilde.
Hvem bør foretage en energirenovering?
Der er mange huse, hvor energiforbruget kunne optimeres betydeligt ved en energirenovering. Særligt ældre huse, der har 40-50 år bag sig eller mere vil ofte have gavn af energioptimering i større eller mindre grad (huse fra 70’erne eller ældre).
Hvorfor bør man energirenovere?
Selvom det kan virke som en omkostningstung affære at begynde på en energirenovering, kan det i sidste ende vise sig at have betydning for din pengepung og ikke mindst velvære.
Nedenfor har vi samlet 8 gode grunde til, at det kan være værd at kaste sig ud i energirenovering.
1. Din bolig bliver mere klimavenlig
En af de helt store årsager til at begynde på en energirenovering er at blive mere klimavenlig. En energirenovering vil sænke dit energiforbrug og derfor udlede mindre CO2, hvilket har en gavnlig effekt på klimaet.
2. Du får en lavere varmeregning
Det er ikke kun klimaet, der bliver glad for en energirenovering. Det gør din pengepung også. Efter en renovering vil dit hus nemlig miste mindre varme, og det betyder, at din varmeregning bliver lavere.
3. Du får et bedre indeklima
En energirenovering vil også optimere indeklimaet. Mindre træk og kulde giver nemlig et bedre indeklima. Du vil derfor også generelt opleve større velvære ved at energirenovere.
Læs mere om et bedre indeklima her
4. Det bliver mere behageligt at være indendørs
Mindre træk og kulde betyder også, at det for dig opleves mere behageligt at opholde dig indenfor.
5. Din bolig får bedre energimærkning
En energirenovering betyder, at din bolig får en bedre energimærkning.
6. Din bolig stiger i værdi
En energirenovering kan ses som en investering. En bedre energimærkning spiller nemlig ind på værdien af din bolig. En analyse fra Copenhagen Economics viser ifølge Dansk Industri, at værdien på en bolig stiger med cirka 50.000 kroner for hvert energimærke man rykker op.
7. Din bolig bliver mere moderne
Energirenoveringen kan også betyde, at din bolig bliver mere moderne i sit udtryk, for eksempel hvis der kommer nye vinduer. Samtidig bliver din bolig også mere moderne og tidssvarende, hvis du skifter din gamle varmekilde ud med en mere moderne og bæredygtige varmekilde.
8. Du kan få tilskud
Det er muligt at søge om et økonomisk tilskud til sine renoveringsprojekter, hvis forbedringen betyder et lavere energiforbrug. Det kan du læse mere om hos Energistyrelsen.
Energioptimering uden den store renovering
Afhængig af omfanget af renoveringsprojektet kan en energirenovering være omkostningstung og måske uoverskuelig. Heldigvis kan man godt sænke sit energiforbrug i hjemmet uden den store energirenovering.
Det kan du læse om i vores tidligere indlæg om tips til at spare på el og varme her.