En bolighandel består af flere trin, og et af de sidste trin i processen er at få tinglyst skødet. Når købsaftalen er underskrevet, skal skødet udarbejdes og tinglyses. Skødet er et lovpligtigt dokument, der skal udarbejdes ved køb og salg af fast ejendom. Det fungerer som det endegyldige bevis på ejerskabet af ejendommen. Tinglysningen sikrer, at ejerskiftet bliver officielt og juridisk gyldigt.
Her kan du blive klogere på, hvordan tinglysningen af skødet ved bolighandlen foregår.
Sådan tinglyses skødet
- Skødet udarbejdes: For at skødet kan blive tinglyst, skal det i første omgang udarbejdes. Det udarbejdes på baggrund af købsaftalen og indeholder de vigtigste oplysninger om ejendommen, sælger, køber, købesummen, pantehæftelser og overtagelse. Det er forskelligt fra bolighandel til bolighandel, hvem der står for at udarbejde skødet. Typisk er det enten købernes advokat eller sælgers ejendomsmægler – dette er aftalt og fremgår af købsaftalen.
- Skødet godkendes af alle parter: Når skødet er udarbejdet, sendes et udkast til køber og sælger, som skal godkende det.
- Skødet godkendes og signeres: Når skødet er gennemgået og godkendt af køber og sælger, oprettes det i den digitale tingbog på tinglysning.dk og lægges i underskriftsmappen. Her signeres det af parterne med MitID. Det er muligt at give en fuldmagt til en advokat, der kan stå for signeringen.
- Skødet anmeldes til tinglysningen: Når skødet er signeret, anmeldes det til tinglysningen. Her vil der blive opkrævet en tinglysningsafgift. Systemet vil automatisk beregne tinglysningsafgiften (fast tinglysningsafgift på 1.850 kr. + 0,6 % af købesummen) som betales i forbindelse med anmeldelsen af skødet.
- Skødet tinglyses: Når tinglysningen er anmeldt, vil der være en behandlingstid, hvor det kan tinglyses eller afvises. Bliver tinglysningen godkendt, er registreringen af ejerskabet på plads.
- Banken informeres: Tinglyses skødet, bliver både sælger og købers bank informeret, så tinglysningen af købers nye lån og aflysning af sælgers gamle lån kan komme på plads.
- Købesummen frigives til sælgers disposition: Købesummen frigives til sælger, når skødet er endeligt tinglyst uden anmærkninger, og sælgers gamle lån er aflyst.
Hvorfor skal man have tinglyst skødet?
Hvis skødet ikke tinglyses, er ejerskiftet ikke officielt registreret, og køber har ikke en sikker ret over ejendommen. Tinglysning er utrolig vigtig for, at køber kan bevise og sikre sit ejerskab af boligen. Derudover er det først efter tinglysningen af skødet, at de sidste trin i processen kan falde på plads.
Selve tinglysningen kan godt være kompliceret og juridisk tung, og derfor anbefales det, at man får professionel hjælp i processen.
Læs mere om hele processen i forbindelse med køb af bolig