Når man står midt i en bolighandel, ligger nogle spørgsmål allerede på rygraden: hvornår er taget sidst blevet skiftet? Hvordan er ejerforeningens økonomi? Og mange andre spørgsmål, der danner rammen for handlen.
Alligevel har spændingen og glæden en tendens til at overtage logikken og vigtigheden af at spørge yderligere ind til boligens tilstand. Hos Dansk Boligforsikring guider vi dig til, hvordan du stiller kristiske klimaspørgsmål, som kan være altafgørende for betydning af boligens fremtid. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt et forhold er dækket under en ejerskifteforsikring, kan du kontakte Dansk Boligforsikring.
Intet slår skår i glæden over en ny bolig som vandskader i kælderen, når man som nybagt boligejer troede, at man havde købt drømmeboligen og stillet de rette spørgsmål, inden overtagelse. Dog oplever mange, at begejstringen har tilbøjelighed til at skubbe mere kritiske spørgsmål længere ned på prioritetslisten. Det udelader muligheden for at vide mere om boligens sårbarheder, der over tiden kan blive mere aktuelle.
Har boligen været ramt af oversvømmelser eller vandskader?
Overvejer du at købe bolig tæt på kysten, udgør skybrud en essentiel risikofaktor sammen med truslen om stigende grundvand, stormflod og regn. Derfor er det vigtigt at være på forkant og kende til boligens tidligere skader. Spørg direkte til om dele eller hele boligen har været oversvømmet eller haft vandskader. Det er nemlig særligt aktuelt, såfremt boligens har en kælder, som udgør den største risiko.
Når en bolig bliver sat til salg, er det sælgers ansvar at svare ærligt, hvis en potentiel boligkøber spørger ind til tidligere skader som vandskader eller oversvømmelse. Derfor er det vigtigt, at man som køber udnytter sælgers pligt til at informere. Derfor bør man altid tage det ekstra skridt og henvende sig til kommunen og bede om indblik i kendte sårbarheder i området. Heldigvis kan mange sårbarheder identificeres med det blotte øje, når man er ude at se på boligen.
Undgå at fokusere for meget på, om den nye carport er flot. Men overvej i stedet for, om boligen ligger for højt eller for foden af en bakke. Er der afløb i kælderen? Er der hældning mod boligen? Selvom man stiller de rette spørgsmål, er det ingen garanti for at undgå oversvømmelser, men det giver mulighed for at være proaktiv og træffe en beslutning ud fra et solidt grundlag.
Klimasårbare boliger bør ikke udelukkes
Selvom boligens sårbarheder giver bekymringer, så er det ikke nødvendigt at udelukke den helt. Det kan nemlig være en god idé at høre sælger, hvad han eller hun har gjort for at imødekomme klimarelaterede problemer.