Forstå salgsopstilling: Sådan læser du den

Skal du købe eller sælge en bolig, er du uden tvivl stødt på en salgsopstilling. Det er nemlig et krav, at der udarbejdes en salgsopstilling på en bolig, hvis den sælges gennem ejendomsmæglere.En salgsopstilling giver potentielle købere adgang til en lang række relevante informationer om boligen. Derfor er den at finde på ejendomsmæglerens hjemmeside, eller man kan få den udleveret af ejendomsmægleren, der står for salget. Hvis man køber boligen, vil den også være vedhæftet den endelige købsaftale.

Hvad indeholder salgsopstillingen?

Det kan variere lidt fra salgsopstilling til salgsopstilling, hvad den præcist indeholder, men overordnet set indeholder den informationer om boligen, herunder information om beliggenhed, anvendelse, forbrugsafhængige forhold, energimærkning, boligens anvendelse, begrænsninger i anvendelse, udbudspris, gæld, finansieringsforslag og meget mere. Herunder gennemgår vi mange af de forskellige punkter, du finder i salgsopstillingen, punkt for punkt for at give det bedste grundlag for at forstå den, når du sidder med den foran dig.

Forstå salgsopstillingen – punkt for punkt

Adresse

Den specifikke adresse til ejendommen vil fremgå

Udbudspris/kontantpris

Udbudsprisen/kontantprisen på boligen fremgår. Udbudsprisen er den pris, som boligen er sat til salg for.

Ejerudgifter

Ejerudgifterne fremgår. Ejerudgifterne er en fælles betegnelse for en række udgifter, herunder ejendomsværdiskat, grundskyld, husforsikring, grundejerforening, rottebekæmpelse, renovation m.m. Ejerudgifterne vil fremgå som både månedlig og årlig udgift.

Beskrivelse af ejendommen/boligen

I salgsopstillingen vil der typisk også være en detaljeret beskrivelse af selve boligen. Her fremhæves typisk de væsentlige informationer omkring boligen.

Billeder

Typisk vil der også være vedlagt billeder af ejendommen i selve salgsopstillingen. Her kan du se billeder fra forskellige rum og vinkler, som kan give dig et indtryk af, hvordan boligen ser ud.

Plantegning

En plantegning er typisk også at finde. Her kan du få et overblik over boligens rumfordeling.

Beliggenhed

Salgsopstillingen indeholder informationer om boligens beliggenhed, herunder evt. et kort samt informationer om, hvilken kommune, hvilken zone, og hvilken type vej der er tale om.

Matrikelnummer

Ejendommens matrikelnummer. Matrikelnummeret er et identifikationsnummer, som alle faste ejendomme har fået tildelt.

Ejendomstype og anvendelse/benyttelse

Du vil også kunne se, hvilken ejendomstype der er tale om, samt hvilken anvendelse/benyttelsen boligen har. Hvis ejendommen har været anvendt til andet, og det afviger væsentligt fra den nuværende anvendelse (og har relevans), vil det også fremgå. Det kan fx være helårsbeboelse, fritidshus, privat, erhverv etc.)

Grundareal, bygningsareal og boligareal

Information omkring arealet på grunden, selve boligen og eventuelle andre bygningsarealer. Er der tale om ejerlejlighed, kan et fordelingstal også fremgå.

Offentlige ejendomsvurdering og grundværdi

Årstallet for den seneste offentlige ejendomsvurdering samt selve ejendomsvurderingen og grundværdien. Den offentlige ejendomsvurdering ligger blandt andet til grund for beregning af ejendomsskatter og i nogle tilfælde til udregning af fortjeneste i henhold til ejendomsavancebeskatningen.

Eventuel information om inventar, der medfølger i handlen

Hvis der er inventar såsom hårde hvidevarer, indbyggede skabe og andre løsøre, som følger med i handlen, vil det fremgå.

Planlagte, større istandsættelser (kun ejerlejlighed)

Hvis du køber en ejerlejlighed, og der ved generalforsamling er besluttet større istandsættelser, vil det også stå i salgsopstillingen.

Servitutter og andre begrænsende planbestemmelser

Der er også et afsnit i en salgsopstilling, hvor du kan læse om servitutter og eventuelle andre planbestemmelser, som udgør en betydelig begrænsning. Det kan fx være bestemmelser i lokalplanen.

Ejendommens nuværende forsikringsforhold

I salgsopstillingen er et afsnit, hvor ejendommens forsikringsforhold står beskrevet. Her fremgår det også, hvis der er forhold, der gør, at ejendommen ikke er forsikret mod fx svamp og insekter.

Forbrugsafhængige forhold

I afsnittet under forbrugsafhængige forhold kan du læse om forbruget på boligen, fx varmeforbruget.

Energimærke

Boligens nuværende energimærkning dvs. boligens energieffektivitet.

Information om forurening

I salgsopstillingen skal der fremgå informationer om forurening. Det gælder, hvis der er tale om forurening på vidensniveau 1 eller vidensniveau 2, eller hvis der er information om, at der er tale om lettere forurening af jord.

Finansieringsforslag

Du finder også et afsnit, hvor der er et forslag til standardfinansiering af boligen.

Oplysninger om udgifter i forbindelse med køb

I salgsopstillingen gøres opmærksom på, at der kan være udgifter til rådgivere, byggesagkyndige, skøde og finansiering, som er på købers regning.

Andre væsentlige forhold

I nogle handler kan der være væsentlige forhold, som er nødvendige at fremhæve. Dette vil ofte være under afsnittet “andre forhold af væsentlig betydning”.

Udover selve salgsopstillingen kan der også være tilstandsrapport og et eventuelt forslag til ejerskifteforsikring (hvis sælger har valgt det).