En bolighandel er en stor og økonomisk beslutning, som indebærer mange vigtige dokumenter og papirer. Udover selve købsaftalen er der nemlig en lang række bilag og andre papirer, som er en del af en bolighandel og dermed en del af den aftale, der indgås mellem køber og sælger. Det er vigtigt at være opmærksom på alle dokumenter, da de hver især har betydning for selve handlen og potentielt kan have en økonomisk og juridisk betydning.
Bolighandlens dokumenter
Det kan variere fra handel til handel, hvilke konkrete dokumenter der indgår. Herunder kan du læse om nogle af de typiske og vigtige dokumenter og papirer, der er en del af bolighandlen.
Salgsopstillingen
Som både boligkøber og sælger kender du med sikkerhed til salgsopstillingen. Det er nemlig et krav som sælger, at der udarbejdes en salgsopstilling, hvis boligen sælges gennem en ejendomsmægler. Dette er typisk det første dokument, som potentielle købere ser, da ejendomsmægleren ofte har det liggende på deres hjemmeside eller kan sende til interesserede købere. Salgsopstillingen indeholder en lang række vigtige informationer om boligen.
Tilstandsrapporten
Tilstandsrapporten er en rapport, der beskriver boligens tilstand. Det er sælger, der skal sørge for at få den udarbejdet, så køberne kan se skader og potentielle skader ved boligen. Det er blandt andet den (sammen med elrapporten), der ligger til grund for huseftersynsordningen.
Elrapporten
Elrapporten ligger sammen med tilstandsrapporten til grund for huseftersynsordningen. Det er også sælger, der skal sørge for at få denne rapport udarbejdet af en autoriseret elinstallatør. Rapporten giver købere et indblik i tilstanden på boligens elinstallationer.
Energirapport
Alle boliger over 60 kvadratmeter skal have en energimærkning. I den forbindelse udarbejdes en energirapport, der bygger på en gennemgang af boligen og de forhold, der påvirker energiforbruget.
Jordforureningsattest
Der kan være forurening på grunden, du er ved at købe eller sælge. Det kan f.eks. stamme fra tidligere aktiviteter på eller omkring grunden. Med en jordforureningsattest kan man få indblik i jordforureningsdata på selve grunden og niveauet af eventuel forurening. Du kan indhente en jordforureningsattest på Danmarks Miljøportal.
Sælgers husforsikringspolice
Der skal være en husforsikring på et hus, som kan dække skade på boligen i tilfælde af brand, storm eller lignende. Sælgers forsikringspolice vil ofte også være at finde i forbindelse med en bolighandel, så køber kan se de nuværende forsikringsforhold. Det er ikke et krav, at sælger indhenter et tilbud på en ny husforsikring til køber, men man ser ofte, at sælger gør det. Det er vigtigt at køber er opmærksom på, at en husforsikring ophører i forbindelse med ejerskiftet, og derfor skal der tegnes en ny, der er gældende fra ejerskiftet.
Tilbud om ejerskifteforsikring
Hvis sælgerne vil benytte sig af huseftersynsordningen, skal der foreligge et tilbud på en ejerskifteforsikring, hvor sælger tilbyder at betale halvdelen af præmien på den billigste forsikring. Som køber kan du vælge at takke ja til tilbuddet eller vælge en anden ejerskifteforsikring.
Tingbogsattest
Sælger eller ejendomsmægleren vil stå for at indhente tingbogsattesten. Her fremgår byrder, servitutter og hæftelser.
BBR-udskrift
I BBR-registeret findes de officielle oplysninger om boligen, herunder informationer om størrelse, anvendelse, byggeår og lignende. Disse informationer er vigtige i bolighandlen og påvirker prisen på boligen.
Ejendomsdatarapport
Ejendomsdatarapporten indeholder oplysninger, som kommunen har registreret på boligen. Der kan være vigtige fremtidige forhold, som kan påvirke både værdi og anvendelse af boligen i fremtiden. Det koster 105 kr at indhente rapporten.
Ejendomsvurdering
Den offentlige ejendomsvurdering danner grundlag for beregningen af ejendomsskatter, og derfor giver dette dokument et billede af den forventede ejendomsskat efter ejerskiftet.
Ejendomsskatterestancer
Ejendomsskatterestancer er ubetalt ejendomsskat. Det er vigtigt at have information om eventuelle ejendomsskatterestancer forud for en bolighandel, da du som køber vil overtage disse, når du overtager boligen.
Matrikelkort
Matrikelkortet er et kort, der viser grænserne mellem forskellige matrikler. Det er et grafisk kort, der illustrerer matrikelregisteret.
Lokalplan
Lokalplanen beskriver, hvordan kommunen politisk har besluttet at områderne skal udvikles. Her kan der f.eks. være nogle planer for konkrete villakvarterer eller konkrete bebyggelser, men det kan også være større områder og bydele. Lokalplanen kan blandt andet beskrive reglerne for boligens placering på grunden, fastsætte bebyggelsesprocenten, specificere hvilke materialer og farver der må anvendes i området og beskrive regler for placering af carporte, udhuse samt andre lignende bygninger.
Referat og vedtægter for grundejerforeningen
Grundejerforeningens referater og vedtægter vil også være en del af dokumenterne i forbindelse med en bolighandel. Her kan man som køber læse om beslutninger og lignende, der er vedtaget i grundejerforeningen, og som kan påvirke køberne. Det kan f.eks. være vedligeholdelsesarbejde, økonomi og lignende. Det kan også give køber indblik i eventuelle konflikter i foreningen.
Referater, regnskab og budget fra en eventuel ejerforening
Er der en ejerforening, vil der typisk også være referater for ejerforeningen. Derudover vil man kunne få oplysninger om foreningens økonomi og fremtidige budget.
Refusionsopgørelsen
Når boligen skal overdrages, udarbejdes en refusionsopgørelse. Her opgøres udgifter og omkostninger forbundet med boligen. Det er en opgørelse mellem køber og sælger, der laves ved afslutningen af et salg.