Uden bopælspligt: Hvilke boliger har ingen bopælspligt?

Du er måske bekendt med, at der er en lov omkring bopælspligt i Danmark, som beskriver din forpligtelse til, at din ejendom er beboet i mindst 180 dage om året. Grundlæggende er det en lovgivning, der er indført for at sikre, at boliger bliver anvendt til beboelse og ikke står tomme. De fleste helårsboliger er underlagt bopælspligten, men der findes nogle boliger, hvor der ingen bopælspligt er.

Boligtyper uden bopælspligt

Ingen bopælspligt/ uden bopælspligt er en status, som nogle boliger har, og som betyder, at du ikke er forpligtet til, at ejendommen er beboet i mindst 180 dage om året. Der findes flere forskellige typer boliger, hvor der ikke er bopælspligt.

Flexboliger

Et af de mest oplagte eksempel på den type boliger er såkaldte flexboliger. Flexboliger er helårshuse, der må anvendes som fritidshuse. Når en helårsbolig har status som flexbolig, er boligen uden bopælspligt. Formålet med flexboliger er, at helårshuse ikke står og forfalder i områder, hvor der er en stor del boliger i overskud. Det er op til den enkelte kommune at bestemme omfanget af flexboligordningen. Det betyder, at der kan være særlige regler i kommunen, hvor der kan være tale om tidsbegrænset flexbolig, eller at boligens flexboligstatus bortfalder ved genoptagelse af helårsbeboelse. Undersøg altid reglerne for flexbolig i den kommune, du bor eller køber bolig i.

Fritidsboliger

Klassiske sommerhuse/fritisboliger er en anden type bolig, som også er uden bopælspligt, og faktisk har de det, der hedder negativ bopælspligt. Det betyder, at man kun må opholde sig fast i sommerhuset fra den 1. marts til den 31. oktober. Fra 1. november til slut februar må man kun kortvarigt opholde sig i sommerhuse.

Læs om ejerskifteforsikring på sommerhuse

Helårsboliger der er ved at blive solgt

Helårsboliger, som er ved at blive solgt, er også uden bopælspligt. Det betyder, at du sagtens kan fraflytte dit hus, som er ved at blive solgt, for at lytte ind i et nyt, uden at du bryder reglerne. Det giver en fleksibilitet, idet du ikke skal udleje boligen, når du flytter i en ny bolig. Såfremt din økonomi tillader det, kan den gamle bolig være til salg, og du kan fokusere på din nye bolig. Når boligen så er solgt til nye ejere, er det dem, som er forpligtet til at følge reglerne for bopælspligt.

Læs om ejerskifteforsikring til helårsboliger

Nogle nybyggede boliger

Nogle kommuner har bestemmelser for boliger uden bopælspligt, som omfatter nybyggede boliger. Hvis din kommune har vedtaget denne bestemmelse, betyder det, at du som første ejer af det nyopførte hus ikke er underlagt bopælspligten. Først når man som første ejer af boligen sælger boligen til ny køber, indtræder bopælspligten. Dette er en fordel for fx udlandsdanskere, som ønsker at have en bolig i Danmark.

Læs om ejerskifteforsikring til nybyggede boliger