Selvom sommeren er ovre, er det ikke ensbetydende med, at havearbejdet er overstået – der er nemlig masser af ting, som er gode at lave i haven i oktober. Dansk Boligforsikring fortæller dig, hvordan du bedst beskytter sarte planter, hvordan du benytter din kompost, samt hvilke planter du kan plante og flytte.
Oktober byder på eftersåsrengøring af haven
Oktober er ofte forbundet med koldere temperaturer og en tom, nøgen have – men dette er ikke nødvendigvis sandt. Selvom oktober er tiden for at frostsikre planter, rykke havemøblerne ind og sætte krukker i ly for vinteren, så er det også tiden for planlægning og forberedelse af haven, så den står skarp til næste sommer.
Beskær buske og frugttræer
Heldigvis har vejret i oktober en tendens til at være forholdsvis mild, hvilket er fordelagtigt, når buske er træer skal beskæres. Selvom det er sent på efteråret, så kan du stadigvæk nå at beskære dine frugttræer. Frugttræer som blomme og kirsebærtræer og andre såkaldte “blødere” skal helst beskæres i oktober, da deres saftstigning er lavest på denne tid af året. Er du heldig at være indehaver af en hindbærbusk, bør du fjerne hindbærskud, da de ikke skyder næste år.
Slå græs for sidste gang
Det ændrer sig fra år til år, hvordan græsset burde blive slået for sidste gang inden vinter. Som hovedregel bør du ikke slå græsset, såfremt jordtemperaturen er lavere end 6-7 grader, da græsset ikke vokser under disse temperaturforhold.
Dæk dine sarte planter
Risikoen for nattefrost i oktober er relativ stor. Derfor er det en god idé at have plastik parat til at dække sarte planter. Sarte planter inkluderer citrus, ægte laurbær og afrikansk skærmlilje. Det er ikke nødvendigt at investere i specielt plastik, da du kan anvende helt almindelig, klar plastik, som også bliver brugt til overdækning ved malerarbejde.
Ved at tildække dine planter med plastik øger du automatisk temperaturen fra frost til plusgrader.
Såfremt der kun er tale om enestående nætter med minusgrader, kan du nøjes med at sætte dine sarte planter ind under et halvtag.
Fordel kompost ud i haven
Producerer du hjemmelavet kompost, kan det være en fordel af sprede det ud. Stryger du f.eks. et tyndt lag kompost i rosenbedet, kan det både gavne jordstrukturen og beskytte mod frostskader. Udover rosenbedet, er det også en fordel at bruge komposten i bede under buske og træer samt omkring hækken.
Plant jord i sprækker og revner
Revner og sprækker omkring og i belægninger er der ofte fuger, som har rykket sig. Udskift derfor lidt af gruset eller sandet i fugerne med jordblanding bestående af sand, havejord og pottemuld. Plant derefter små alpine planter, som kan tåle udtørring.
Grav dine frosne løg op for vinteren
De fleste løg og knolde tåler ikke frostvejr, hvorfor de skal graves op, inden den første nattefrost rammer. Når de er gravet op, skal du placeres i luftåbne kasser, som derefter skal stilles i mørke og kølige omgivelser, hvor der er god luftcirkulation.
Flyt eller løft krukker
Har du krukker til at stå ude hele året, skal du løfte krukkerne nogle centimeter over jorden, inden frosten kommer. Står de direkte på jorden, risikerer du, at de revner eller flækker som et resultat af frostvejret. Der er ikke tale om en stor rokering af krukkerne – bare sæt et par klodser under krukkerne, så de ikke står direkte på jorden, og det er fint.
Plant nyt!
Som udgangspunkt er hele efteråret oplagt til at plante nyt og plante meget. Hvis du ikke har nået det i år, så er september som regel den foretrukne måned til at så nyt græs og lægge blomsterløg. Går du med tanker om at plante stedsgrønne planter, er dette muligt, så længe jorden er forholdsvis lun, hvilket den plejer at være til midten af oktober.
I sidste halvdel af oktober og generelt hele november er forholdende ideelle til plantning af løvfælde planter og barrodsplanter. Dette er også på dette tidspunkt af året, at du bør overveje at plante en ny hæk, såfremt du syntes, det er nødvendigt.