Sådan vedligeholder du facaden på din bolig

Der findes forskellige former for husfacader, som alle kræver forskellige former for vedligeholdelse. Facaden spiller en central rolle for enhver boligs udseende og generelle stand. Som udgangspunkt danner facaden rammen for selve boligen, men facaden er også blikfanget udadtil.

Derudover er facaden også ét af boligens mest udsatte områder, da både vind og vejr formår at sætte sine spor i løbet af årene. Derfor er vedligeholdelsen af boligens facade nødvendig, såfremt kulde, skimmel og fugt skal holdes ude. Valget af facade påvirker flere aspekter af boligen. Ud over, at det selvfølgelig påvirker boligens generelle udtryk, så påvirker det også boligens indeklima, holdbarhed og behov for vedligeholdelse.

Hos Dansk Boligforsikring guider vi dig til, hvordan du bedst vedligeholder facaden på din bolig. Vi kigger nærmere på de forskellige facadetyper og kommer med råd til, hvor ofte de skal vedligeholdes. Hvorvidt din facade er dækket under en ejerskifteforsikring, vil altid skulle vurderes konkret. Kontakt Dansk Boligforsikring, hvis du er i tvivl om, hvorvidt din sag er dækket af din ejerskifteforsikring.

Hvorfor er det vigtigt at vedligeholde facaden?

Regelmæssig vedligeholdelse af boligens facade er altafgørende for at holde skimmel, fugt og kulde ude af boligen. Derudover findes der også mange grunde til, hvorfor boligens mest udsatte område kræver en kærlig hånd:

  • Regelmæssig vedligeholdelse og renovering er med til at øge boligens værdi
  • En vedligeholdt facade sikrer, at boligens udtryk forbliver indbydende
  • Det genererer et bedre indeklima

Forskellige typer af facader

Ligesom alt andet, kræver nogle facadetyper mere vedligeholdelse, mens andre er lettere at klare. I Danmark finder vi typisk fire forskellige facadetyper: Gasbeton, mursten, træ og fibercement.

Murstensfacade

Vi ser ofte, at facader af mursten er den mest udbredte løsning i Danmark. Dette stammer fra facadens evne til at udtrykke kvalitet. Derudover vælger mange at benytte dette materiale grundet dets minimale vedligeholdelse.

Vedligeholdelsen af murstensfacader består ofte af afrensning for snavs, puds og alger. Dette bliver ofte udført ved en sandblæsning, der blæser finkornet sand direkte på facaden, som fjerner snavset. Derudover findes der andre muligheder for at vedligeholde en murstensfacade, som giver facaden et nyt og friskt udseende samt øger boligens levetid.

Træfacade

Ved siden af murstensfacaden finder vi træfacaden, som også er en populær facadetype. En facade af træ vælges ofte med henblik på at skabe et mere moderne udtryk, som skiller sig ud fra murstensjunglen.

Dog er træ et organisk materiale, som kræver væsentligt mere vedligeholdelse, da træet over tiden bliver nedbrudt. Løbende overfladebehandling er essentielt for at undgå, at råd og skimmelsvamp opstår.

Fibercement

Fra tid til anden bliver fibercement også benyttet. Fibercement består af cement, kalk, fibre og vand, som udgør plader. Som udgangspunkt er fibercement rimeligt let at vedligeholde, eftersom materialet kan bestå alt slags vejr. Dog kan pladerne over tid ændre farve på grund af forurening, eller gå i stykker, hvor begge tilfælde kræver udskiftning, da det ikke er muligt at reparere.

For at undgå udskiftning er det en god idé at gå facaden igennem årligt. Sørg for at stramme skruerne, tjekke ventilationen bag pladerne og fjerne alger og planter, som må have ophobet sig.

Gasbetonfacade

Gasbeton var særdeles populær i 50’erne og 60’erne grundet dens relative gode isoleringsevne på daværende tidspunkt. En facade af gasbeton kræver dog en vis form for vedligeholdelse som følge af dets udsatte placering.

For at vedligeholde facadens udtryk kan det være en god idé at afkalke facaden, da det bidrager til at få stenene og konturerne til at træde mere i karakter, så de fremstår indbydende og klare. Dette er dog en løbende opgave, der skal vedligeholdes fremadrettet.

Sådan tjekker du, om facaden skal renoveres

Nu ved du, hvordan du vedligeholder din boligs facade, men hvordan tjekker du, om facaden kræver renovering? Selvom facaden fremstår slidt, så er det ikke ensbetydende med, at det er nødvendigt at renovere, men blot vedligeholde:

  • Mursten: Tjek fugerne efter alger og puds
  • Gasbeton: Tjek om der er frostsprængninger, og om facaden er porøs
  • Træ: Tjek om brædderne er slidte, og om malingen skaller af
  • Fibercement: Fjern snavs og planter og tjek skruerne

 
Uanset facadetypen, så er det altid en god idé at gå proaktivt til værks ved at tjekke boligens facade en gang årligt for at komme eventuelle skader og reparationer i forkøbet.