Dansk Boligforsikring A/S
Kanalstræde 10, 1.
4300 Holbæk
CVR nr. 26717795
Tlf 59 49 88 44
info@danskboligforsikring.dk
Medlem af:
Forsikringer
Råd & vejledning
Om os
Selvbetjening
Skimmelsvamp ligger på lur i alle boliger – selv i din. Faktisk er der helt præcist fem steder i hjemmet, hvor der ofte kan være skimmelsvamp, uden du ved det. Oftest opstår skimmelsvamp i vindueskarme, kældre og badeværelser – men hvorfor? Det endelige svar er fugt. Skimmelsvamp vokser på overflader, som har været udsat for fugt over længere tid. Uønsket fugt i boligen kan skyldes problemer med bygningen eller forkert brug af boligen..
Ved forkert brug omfatter det manglende udluftning, forskellig opvarmning af boligens rum, manglende brug af emhætte og udsugning samt indendørs tøjtørring. Problemer med bygninger omhandler kuldebroer, opstigende fugt fra grunden samt vandskader.
Hvorvidt et forhold er dækket under en ejerskifteforsikring vil dog altid skulle vurderes konkret. Kontakt Dansk Boligforsikring, hvis du er i tvivl, om hvorvidt din sag er dækket af din ejerskifteforsikring.
Det er måske ikke så overraskende, men kælderen er faktisk et af de mest udsatte steder for skimmelsvamp. Den er konstant påvirket af fugt fra jorden, hvorfor skimmelsvamp i kælderen oftere er reglen end undtagelsen.
Et andet sted, som er kraftigt eksponeret er dine vindueskarme. Her opstår faren, når der dannes kondens på indersiden af ruderne, når vinduerne ikke er isoleret forsvarligt nok, og der samtidig ikke bliver luftet tilstrækkeligt nok ud.
Har du kuldebro i hjørnerne af din bolig? Så skal du være ekstra opmærksom på dannelse af skimmelsvamp. Er du i tvivl om, hvorvidt du har kuldebro, kan du genkende gevæksten ved samlinger af pletter på væggen. Når et område ikke er isoleret korrekt, kan kulde trænge ind, og varme slippe ud, hvorfor der dannes kondens. Denne tendens er generelt at finde i huse bygget mellem 1930’erne og 1950’erne.
Et andet sted, hvor skimmelsvamp elsker at sprede sig er i badeværelset. Her er det næsten umuligt at undgå, da rummet dagligt er udsat for store mængder fugt. Selvom der er taget højde for skimmelsvamp med fungicider i de bløde fuger, så aftager den beskyttende effekt med tiden, hvorfor skimmelsvamp er næsten umuligt at undgå.
Det sidste sted, du skal være opmærksom på skimmelsvamp er på loftrummet. Hvis du er ligesom resten af Danmarks befolkning, så har du nok proppet lidt for mange ting ind i dit loftrum, hvilket kan forhindre ordentlig ventilering. Skimmelsvamp kan også opstå, hvis loftet er blevet efterisoleret, hvor isoleringen måske er lagt for tæt op ad tagudhænget, hvilket gør det umuligt for luften at komme ud.
Desværre findes der mange tusinde former for skimmelsvamp, som alle forekommer i forskellige farvenuancer, bland andet rødlige, gullige, grønlige, grålige og sorte. Derfor er det oftest meget nemt at finde ud af, om der er dannet skimmelsvamp i boligen. Almindeligvis viser skimmelsvamp sig som små hvide eller mørke pletter på væggene bag møbler, i hjørner eller som misfarvning på loftet. Derudover udsender skimmelsvamp en meget karakteristisk jordslået lugt.
Dog forekommer det, at både farve og lugt er fraværende i bestemte situationer, hvorfor det kan være sværere at lokalisere. Oplever du derimod symptomer som hovedpine, koncentrationsbesvær, irriterede øjne eller træthed, så er uheldet højst sandsynligt allerede ude, og din bolig kan være under angreb inde i væggene eller i konstruktionerne.
Ligegyldigt hvad årsagen for skimmelsvamp er, skal du være omhyggelig med af fjerne kilden, da du ellers vil opleve det samme problem igen og igen. Er der tale om et mindre angreb, kan du fjerne det med desinficerende midler. Ved større angreb er du dog nødsaget til at kalde på professionel forstærkning, da det ofte kræver udtørring eller udskiftning af materialer i boligen.
Der findes forskellige metoder til rengøringen alt efter materiale og tilstand:
Nogle gange kan man være uheldig, at skimmelsvampen er trængt så langt ind i materialet, at det skal udskiftet i stedet for blot at blive renset.
Er skimmelsvampen lokaliseret til vaskbare overflader, kan det nemt fjernes med et klorholdigt rengøringsmiddel som Klorin eller andre skimmeldræbende midler. Den samme metode kan bruges i tilfælde af skimmelsvamp på malede vægge, fliser, glasvæv og murværk. Drejer det sig derimod om tapet, vægplader eller isoleringsmaterialer står det ikke til at redde og må kasseres.
Uanset området, skal der skrubbes og skures igennem forholdsvis længe, hvis et rengøringsmiddel som Kloring skal virke optimalt.
Selvom skimmelsvamp er svært at undgå, kan du stadig minimere risikoen for, at din bolig bliver angrebet. Som hovedregel handler det om at holde fugten ude af din bolig og undgå, at konstruktioner i bygningen bliver fugtige, hvis du ønsker at holde væksten af skimmelsvamp nede.
Opdager du tegn på fugt i din bolig er det vigtigt, at du gør noget ved det med det samme, så det ikke har mulighed for at udvikle sig til skimmelsvamp. Start med at fjerne fugten, og find derefter ud af, hvor fugten stammer fra. Du kan bland andet minimere risikoen for fugt ved at:
Er din bolig ikke indrettet med et ventilationsanlæg med varmeindvending, skal du lufte ud så ofte, du kan. Det vil sige udluftning af 2-3 omgange dagligt med gennemtræk i mindst 5-10 minutter. På den måde undgår du dårlig og vandmættet luft, og får i stedet for frisk luft ind i boligen.
Det kan for nogle være svært at huske at få luftet ud så mange gange i en travl hverdag. Derfor bør man gøre det til en vane at lufte ud om morgenen, når man står op, når man børster tænder, når man kommer hjem fra arbejde, og igen om aftenen, når man børster tænder.
Oplever du, at der dannes kondens på dine vinduer skal det tørres af. Når den varme, fugtige luft rammer den kolde overflade på vinduesglasset, kan luften ikke længere holde på vandpartiklerne, hvorfor vandet begynder at udskille sig, og der opstår kondens. Det er her fra, skimmelsvampen gror.
Jo dårligere dine vinduer er isoleret, jo større chance er der for, at der dannes kondens på dem. Kondens er næsten umuligt at undgå. Selv moderne energiruder kan opleve kondens, såfremt luftfugtigheden i rummet bliver for omfattende.
Oplever du også ofte en overflod af damp, når du kokkererer? Sørg for at lægge låg på dine gryder og hav altid emhætten kørende, når du laver mad.
Hvis du vil være helt sikker på at komme dampen til livs, så start gerne emhætten lidt før, du for alvor begynder at stege og koge, og lad den fortsætte med at køre et stykke tid efter, du er færdig.
Det er aldrig en god idé at lukke døren ind til badeværelset og tænde for udsugningen, når du går i bad. Har du ikke en ventilator er det muligt at bruge en mekanisk ventilator, som suger den fugtige luft ud af huset.
Du bør som tommelfingerregel altid sørge for, at der kommer ny luft ind i rummet som erstatning for den luft, der suges ud. Det opnås typisk ved at lave en sprække under badeværelsesdøren.
Er du heldig at have et badeværelsesvindue installeret, så anbefales det, at du lufter badeværelset ud ved at åbne vinduet ud til det fri i ca. 5-10 minutter. Husk at lukke døren ind til resten af boligen, mens vinduet er åbent.
Vil man gerne undgå fugt i hjemmet, skal man undgå at tørre tøj indenfor. Der afgives ca. 2 ½ liter vand pr. vask, hvilket hurtigt kan fremkalde skimmelsvamp. Derfor anbefales det enten at tørre tøjet udenfor eller i en tørretumbler.
Bor man i København eller i en anden storby kan det være svært at hænge ens vasketøj til tørre udenfor, da mange baggårde ikke har et tørrestativ, og de færreste lejligheder kommer med en altan, der er stor nok til et tørrestativ.
Hvis du er nødt til at tørre tøj indenfor, er det en god idé at hænge det op på badeværelset, da det er konstrueret til at varetage større mængder fugt. Om sommeren kan problemet dog afhjælpes ved at åbne nogle vinduer.
En sidste anbefaling er at holde hjemmet rent. Gør jævnligt rent, så skimmelsvampens spor fjernes og risikoen for skimmelsvamp mindskes. Indret derfor dit hjem nemt, så det er let at gøre rent, og sørg for at få gjort rent – selvom oftest er en sur pligt, der bare skal overstås.
Dansk Boligforsikring A/S
Kanalstræde 10, 1.
4300 Holbæk
CVR nr. 26717795
Tlf 59 49 88 44
info@danskboligforsikring.dk