Boligpriser: Dette påvirker prissætning på ejerboliger

Boligpriserne påvirkes af en lang række faktorer – både samfundsmæssige og lokale faktorer spiller ind på prissætningen på ejerboliger. Herunder kan du blive meget klogere på de væsentligste faktorer, som spiller ind på boligpriserne. 

Udbud og efterspørgsel 

En grundlæggende markedsmekanisme, der kan påvirke prissætningen på ejerboliger, er udbud og efterspørgsel. Stiger efterspørgslen på boliger, stiger priserne, og falder efterspørgslen, falder priserne. Et eksempel på denne mekanisme så vi under coronapandemien, hvor rekordmange danskere ønskede at købe ny bolig. Efterspørgslen steg, men antallet af boliger til salg matchede ikke efterspørgslen. Det lagde et pres på boligmarkedet, som fik priserne til at stige på de boliger, der kom til salg. 

Renteniveau 

Renteniveauet, dvs. hvor meget det koster at låne til boligkøb, påvirker priserne på ejerboligmarkedet. Jo lavere renterne er, des billigere er det at finansiere købet af en ejerbolig. Under coronapandemien så vi blandt andet meget lave renter, hvilket også pressede priserne op. Modsat så vi i 1980’erne at renterne steg, hvilket pressede priserne ned. Vi så også en rentestigning i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine for nogle år siden, hvilket ligeledes fik priserne til at gå lidt ned. Dog var faldet på priserne mindre, end vi har set tidligere ved fx finanskrisen. 

Samfundsøkonomien

Samfundsøkonomien spiller også ind på prissætningen på ejerboliger. Vi ser en sammenhæng mellem arbejdsløshed og boligpriser. Når der er høj arbejdsløshed, falder den økonomiske aktivitet i samfundet, hvilket får boligpriserne til at falde. Det er ikke så underligt, for bliver man ramt af arbejdsløshed, falder indtægten, og dermed har man ikke de samme muligheder for at betale for at bo i eller købe en ejerbolig. Derudover påvirker en høj arbejdsløshed også dem, der er i arbejde, som vil være mindre tilbøjelige til gå til ledelsen for at bede om en lønforhøjelse. Under finanskrisen, så vi, at arbejdsløsheden blev fordoblet, og boligpriserne faldt med 14 %.

Beliggenhed

Ikke overraskende spiller beliggenhed er en afgørende faktor for boligpriserne og fastsættelsen af udbudspriserne. Beliggenhed spiller nemlig en væsentlig rolle i forhold til udbud og efterspørgsel. Man siger typisk, at jo tættere en bolig er på attraktive arbejdspladser, des højere er prisen. Det er derfor, at vi ser store forskelle på, hvad et hus koster omkring de store byer som København og Århus sammenlignet med yderområder som Nordjylland og Lolland-Falster. Omkring de store byer er der desuden tale om højvækstområder med flere jobs og bedre lønninger, hvilket også påvirker priserne i forskellige områder. 

Udover at den enkelte kommune har stor betydning for boligpriserne, så spiller beliggenheden i byen naturligvis også en rolle. Faktorer som havudsigt, afstand til offentlig transport samt afstand til de gode skoler/ institutioner m.m. kan påvirke priserne.

Boligens stand og indretning

Selve boligen har også betydning for prissætningen. En god planløsning og en god vedligeholdelsesstand kan få prisen på en bolig til at stige. Dog er det vigtigt at påpege, at man som sælger ikke nødvendigvis skal forvente at huset bliver 500.000 mere værd, fordi man har postet 500.000 i til renovering.

Skal du købe eller sælges? Husk de vigtige forsikringer 

Uanset hvilken pris du køber eller sælger en bolig for, er en bolighandel en stor livsbegivenhed, der kan være forbundet med en del usikkerhed. Derfor anbefaler vi hos Dansk Boligforsikring, at man vælger at tegne en ejerskifteforsikring og som sælger evt. supplerer med en sælgeransvarsforsikring. Med forsikringerne på plads kan I nemlig fokusere på alt det spændende, der er ved en bolighandel. En ejerskifteforsikring går nemlig ind og dækker, hvis det skulle vise sig, at der er skjulte fejl og mangler på boligen, som ikke fremgår af tilstandsrapporten. Ejerskifteforsikringen er en fordel for både køber og sælger, men selvom ejerskifteforsikringen sørger for, at sælger ikke hæfter, er der alligevel en række parametre, hvor du som sælger kan drages til ansvar. Her går en sælgeransvarsforsikring ind og dækker sælger.