Efterisolering er i de fleste tilfælde et positivt tiltag, som du kan spare mange penge ved at udføre selv. Dog er der en række faldgruber, som du skal være opmærksom på, så du ikke ender med skimmelsvamp og kuldebroer.
Dansk Boligforsikring har sammensat en liste over 10 ting, du ikke må gøre, når du skal efterisolere din bolig.
Hvorfor er det en god idé at efterisolere din bolig?
Efterisolering i boligen være god investering, da det kan mindske varmeregningen, forbedre indeklimaet og øge husets værdi. Så er det nemmere at holde en behagelig temperatur i boligen samtidig med, at gener fra træk fra kolde ydervægge forsvinder, hvilket øger den generelle komfort.
Alligevel kan selve isoleringen vise sig at være et kompliceret forløb, da installeringen af større mængder isolering kan medføre ændringer i fugt- og temperaturforholdene, som både kan være godt og dårligt for husets konstruktion. Udføres isoleringen succesfuldt kan initiativet medføre større besparelser og større komfort i hjemmet. Er isoleringen utilstrækkelig, kan det dog skabe store problemer.
Fugt anses som husets værste fjende, og det er derfor alfa og omega, at huskonstruktionerne bliver tilstrækkeligt ventileret, så alle former for fugt ledes bort.
Her er er en liste over 10 ting, du skal huske, når du efterisolerer dit hjem:
- Brug ikke isolering, som har stået udenfor og været udsat for fugt.
- Det øger risikoen for råd og skimmelsvamp i boligen. Isolering skal altid opbevares i tørre omgivelser og løftet op på paller, så der er luft mellem isoleringen og jorden.
- Isolér ikke foran udluftningskanaler
- Udluftningskanalers primære funktion er at sikre et stabilt og sundt indeklima. Tildækkes de med isolering kan luften ikke ventileres bort, hvilket igen øger risikoen for svamp og råd.
- Isolér ikke ovenpå en utæt dampspærre
- Er din dampspærre fuld af huller, eller er den ikke tæt langs siderne, så skal den skiftes. Derfor må du som udgangspunkt ikke efterisolere, hvis der mangler en dampspærre.
- Gå ikke på kompromis med udførelsen af isolering ved spær
- Undgå at stoppe isolering ned ved spær eller lignende for at udfylde unøjagtige tilskæringer. I stedet for skal isoleringspladerne tilpasses ved hjælp af en isoleringskniv og tommestok, så isoleringen passer helt perfekt i målene.
- Sjusk ikke med samlingen af isolering
- Gå ikke på kompromis med samlingen af isoleringen. Isoleringen skal ligge pænt og helt tæt. Et godt trick er at forskyde samlingerne, så isoleringen forbliver helt tæt.
- Undgå sjusk med isolering på vandrør
- I områder, hvor vandrørene kommer ud, er det vigtigt at tilskære isoleringen omhyggeligt, tape alle samlinger og sikre, at isoleringen går helt ind til væggen.
- Husk gangbroen
- Det anbefales at etablere en gangbro, når du skal efterisolere, da isoleringen ellers risikerer at blive sammentrådt og dermed opnå en forringet isoleringsevne.
- Gør plads til luft under gangbroen
- Sørg for, at der er minimum 7 cm mellemrum til udluftning mellem gangbro og isolering.
- Isolér kun ved nødvendighed
- Hvis du er i tvivl om, hvorvidt efterisolering er nødvendigt, bør du rådføre dig med en byggesagkyndig, inden du påbegynder processen.
- Bør beskyttelsesdragt med hætte
- Påbegynd ikke efterisoleringen uden det rette arbejdstøj. Bær derfor åndedrætsværn, handsker og brug korrekt kniv.
Kontakt Dansk Boligforsikring
Hvorvidt et forhold er dækket under en ejerskifteforsikring vil dog altid skulle vurderes konkret. Kontakt Dansk Boligforsikring hvis du er i tvivl om hvorvidt din sag er dækket af din ejerskifteforsikring, eller se eksempler på dækning her.