Elrapport

Elrapporten er en del af huseftersynsordningen.

Elrapport ved boligsalg

Ligesom tilstandsrapporten danner elrapporten grundlag for huseftersynsordningen. Elrapporten indeholder en gennemgang af boligens elinstallationer og omfatter stikprøvekontrol af bl.a. fejlstrømsafbrydere, stikkontakter og lampeudtag, lavvoltsinstallationer, kontrol af installationernes dimensionering samt kontrol af beskyttelse mod direkte og indirekte berøring med spændingsførende dele. Gennemgangen til en elrapport er visuel, men på stikprøvebasis skilles kontakter og lampeudtag ad. Elrapporten er altså en gennemgang af alle elinstallationer, der er i boligen.

Formålet med elrapporten er at kortlægge boligens elinstallationer, da fejl i disse kan forårsage personulykker og brand, hvilket både er forbundet med en sikkerhedsmæssig risiko og er en økonomisk risiko.

Hvad indeholder en elrapport?

Anmærkninger i en elrapport er ligesom i en tilstandsrapport inddelt ud fra en karakterskala. I elrapporten ser den således ud:

  • GUL: Angiver risiko for stød

  • RØD: Risiko for brand

  • SORT (med skråstreg): Ulovlig elinstallation

  • SORT (med spørgsmålstegn): Forhold, man bør få undersøgt nærmere

Hvem står for elrapporten?

Som sælger skal du sørge for, at der bliver udarbejdet en elrapport. Den skal udarbejdes af en autoriseret elinstallatør, der er en del af huseftersynsordningen.

Elrapportens begrænsninger

Ligesom med en tilstandsrapport er der naturligvis også nogle begrænsninger ved en elrapport. Elrapporten er begrænset på den måde, at den ikke beskæftiger sig med bagatelforhold som slid, der ikke påvirker funktionsdygtigheden af elinstallationen. Derudover er det kun tilgængelige elinstallationer, som undersøges. Er der nogle installationer, der ikke er tilgængelige ved inspektion, tages de ikke med i rapporten. Det samme gør sig gældende for hvidevarer og udendørs elinstallationer, der ikke sidder på selve bygningen.

Hvor længe gælder en elinstallationsrapport?

En elrapport er gyldig i 1 år. Det er længere end en tilstandsrapport, der har en gyldighed på 6 måneder.

Hvad koster en elrapport?

Prisen på en elrapport kan variere, da den er afhængig af en række forhold. Typisk koster det dog mellem 1500 kr. og 3000 kr. at få udarbejdet en elinstallationsrapport.

Hvordan får jeg lavet rapporten? 

Det er en autoriseret elinstallatør, der skal stå for elrapporten, og det er dig som sælger, der skal sørge for, at rapporten bliver udarbejdet. Der er mange steder, hvor det er muligt at få én samlet løsning, hvor både elrapporten og tilstandsrapporten udarbejdes. Nogle steder er det også muligt at få lavet en energirapport samtidig, hvis det er nødvendigt. 

Hos Dansk Boligforsikring er vi behjælpelige med at bestille elrapporten (og tilstandsrapporten), så du er sikker på, at det hele er, som det skal være. Vi samarbejder med leverandører af alle de nødvendige rapporter, så du kan få én samlet løsning, hvis du ønsker det. 

 

 

Dansk Boligforsikring