Dansk Boligforsikring A/S
Kanalstræde 10, 1.
4300 Holbæk
CVR nr. 26717795
Tlf 59 49 88 44
info@danskboligforsikring.dk
Medlem af:
Forsikringer
Råd & vejledning
Om os
Selvbetjening
Tilstandsrapporten er en vigtig rapport i forbindelse med en bolighandel
Hussælgeren har pligt til at få udarbejdet en tilstandsrapport (og en elrapport) inden salg, hvis man ønsker at benytte sig af huseftersynsordningen.
Men hvad er en tilstandsrapport? Hvad indeholder den? Og hvad skal man være opmærksom på? Det kan du få svar på her.
En tilstandsrapport er som navnet antyder en rapport, der beskriver en boligs tilstand, herunder mulige skader, mindre alvorlige skader, alvorlige skader, kritiske skader på bygningsdelens eller bygningens funktion. En tilstandsrapport er sammen med elrapporten desuden grundlaget for, at man kan benytte sig af huseftersynsordningen. Huseftersynsordningen er en ordning, der fritager sælger fra sit 10-årige mangelansvar, og som giver køber mulighed for at tegne ejerskifteforsikring.
Tilstandsrapporten, der udarbejdes af en beskikket bygningssagkyndig, fokuserer grundlæggende på 3 forhold:
Dermed giver en tilstandsrapport et godt billede af, hvordan ejendommens stand er i forhold til tilsvarende huse af samme alder og giver dermed køber et godt billede af, om der eventuelt skal repareres skader forinden handlen gennemføres, eller om der alternativt skal gives prisnedslag på ejendommen.
Den byggesagkyndige foretager en gennemgang af boligen og undersøger for forskellige typer skader. Skader kan være meget forskellige, og når det kommer til tilstandsrapporten, defineres skader på fire forskellige måder:
Når du sidder med tilstandsrapport foran dig, vil du hurtigt opdage, at den er inddelt i henholdsvis rød, gul, grå og sort. Disse farver indikerer karakteren og alvorsgraden af de forskellige skader i boligen. Den bygningssagkyndige gennemgår boligen og foretager en vurdering ud fra en karakterskala. De forskellige farver betyder:
Der findes mange forskellige typer af skader. Overordnet er det typisk ødelæggelser, brud, lækager, deformeringer, revner osv. Herunder kan du se nogle af dem, der ikke er unormale at støde på i en tilstandsrapport.
Sammen med en tilstandsrapport er der et sælgeroplysningsskema, som omfatter en række spørgsmål omkring boligen, som sælger skal udfylde. Her fremgår sælgers oplysninger og viden om fx tilbygninger, ombygninger, renoveringer, taget, kælder, loftrum, ydermure, vægge, sokkel, gulve, lofter, døre, vådrum, vvs-installationer, asbest og rotter.
Eventuelle skader i en tilstandsrapport vil typisk kræve udbedring på et tidspunkt, særligt kritiske (RØD) og alvorlige skader(GUL). Som sælger kan man vælge at udbedre nogle af skaderne, der står angivet i tilstandsrapporten. I disse tilfælde vil der være vedlagt en allonge, der beskriver, at skaderne er udbedret.
De angivne skader i tilstandsrapporten er ikke dækket af en eventuel ejerskifteforsikring. Det betyder også, at de skader, der fremgår af rapporten, skal udbedres på købers regning, med mindre de er blevet udbedret af sælger.
En tilstandsrapport bliver udarbejdet af en beskikket byggesagkyndig. Det er typisk en arkitekt, ingeniør eller bygningskonstruktør, som fungerer som en beskikket bygningssagkyndig. Denne person skal være beskikket af Sikkerhedsstyrelsen. Dette kræver blandt andet, at personen har en byggeteknisk uddannelse samt er uddannet i reglerne for bygningsgennemgang. Derudover stilles der krav til, at den bygningssagkyndige har minimum 5 års erhvervserfaring med at gennemgå og vurdere bygninger. For at få selve beskikkelsen af Sikkerhedsstyrelsen skal man desuden bestå et kursus samt godkendes af styrelsen.
Det er sælgeren af boligen, som skal sørge for, at der bliver udarbejdet en tilstandsrapport af en beskikket byggesagkyndig.
Prisen på en tilstandsrapport er typisk mellem 5.000 og 10.000 kr. Derudover koster det typisk et par tusinde kroner at få fornyet en tilstandsrapport, hvis den ikke længere er gyldig.
Selvom en tilstandsrapport giver et godt billede af boligens tilstand, så har rapporten naturligvis også sine begrænsninger. Den beskikkede bygningssagkyndige skal nemlig kun notere de skader eller forhold, han kan se med det blotte øje. Han skal hverken bore gennem vægge eller undersøge, hvad der gemmer sig under gulvtæpper. Det betyder blandt andet, at en tilstandsrapport ikke kan fortælle noget om skjulte bygningsdele, der kræver et indgreb for at blive undersøgt. De skjulte fejl og mangler, som er det, ejerskifteforsikringen handler om, kommer derfor ikke med i tilstandsrapporten, og de viser sig måske først flere år efter, at man har overtaget huset.
Og så er der en række forhold, som slet ikke indgår i rapporten. Det er f.eks. kloak- og stikledninger uden for huset, ulovlige installationer og indretninger. Men det er forhold, som vi har taget højde for i Dansk Boligforsikring, og som vi dækker med en udvidet ejerskifteforsikring.
Derudover beskæftiger en tilstandsrapport sig ikke med kosmetiske skader som slid eller æstetik. Ej heller planløsning, placering på grund og andre udseendemæssige eller arkitektoniske faktorer ved ejendommen. Ligeledes er der ikke kontrol med boligen og bygningsdelenes lovlighed, med mindre der er tale om åbenlyse afvigelser fra byggeloven.
Sidst men ikke mindst forholder en tilstandsrapport sig ikke til boligens elinstallationer. Dette gennemgås i en særskilt elrapport, som også skal være udarbejdet for at kunne benytte sig af huseftersynsordningen.
Sælger skal ikke hjælpe den byggesagkyndige med undersøgelserne, men skal efter bedste overbevisning svare skriftligt på den sagkyndiges spørgsmål. Hvis sælger selv har udført arbejde på huset, skal der gøres opmærksom på det, og sælger kan pådrage sig et betydeligt økonomisk ansvar, hvis han fortier fejl, mangler eller ulovligheder ved huset. For at fritage sælger for forskellige typer af ansvar har Dansk Boligforsikring udviklet en sælgeransvarsforsikring.
Hvis køber eller sælger efterfølgende opdager fejl ved huset, som man mener, at den byggesagkyndige burde have set og som giver anledning til uforudsete udgifter, kan der enten rejses krav om erstatning overfor den byggesagkyndige, eller sagen kan indbringes for Disciplinær- og klagenævnet for beskikkede bygningssagkyndige. Som oftest dækker forsikringsselskabet sådanne skader og søger erstatning hos den byggesagkyndige, hvis arbejdet har været mangelfuldt.
En tilstandsrapport er gyldig i 6 måneder. Er tilstandsrapporten ældre end det, er den ikke gyldig. Det betyder også, at det er nødvendigt at få fornyet rapporten, hvis boligsalget trækker ud. Den endelige tilstandsrapport må nemlig ikke være mere end 6 måneder gammel, når den udleveres til en mulig køber af ejendommen.
Tilstandsrapporten skal være gyldig for at kunne benytte huseftersynsordningen. Det er en beskikket byggesagkyndig, der skal stå for udarbejdelsen af tilstandsrapporten, og som sælger er det dig, der skal sørge for, at rapporten bliver udarbejdet. Mange steder tilbydes en samlet løsning, hvor både tilstandsrapporten og elrapporten indgår. Det er også muligt at finde samlede løsninger, hvor der samtidig også kan laves en energirapport.
Hvis du er i tvivl om, hvordan du får lavet en tilstandsrapport, kan du kontakte Dansk Boligforsikring på info@danskboligforsikring.dk eller på tlf. 59 49 88 44.
Vi hjælper dig gerne med at bestille en tilstandsrapport, så du er sikker på, at alt er i orden. Vi samarbejder med byggesagkyndige og leverandører af alle de tekniske rapporter. I samarbejde med landsdækkende leverandører af de tekniske rapporter, tilbyder vi derfor også en samlet løsning.
Du er altid velkommen til at ringe til os for at drøfte det forhold, som du ønsker at anmelde.
Dansk Boligforsikring A/S
Kanalstræde 10, 1.
4300 Holbæk
CVR nr. 26717795
Tlf 59 49 88 44
info@danskboligforsikring.dk