Vi står midt i årets koldeste måneder, hvor du måske sjældent tænker på sommerhuset. Det kan dog være en god ide at sikre dit sommerhus mod netop kulden, da vinteren er højsæson for frostskader. Hos Dansk Boligforsikring er det vores mission at give relevant information til alle typer af husejere, og derfor kommer vi her med en række gode råd til at undgå frostskader i sommerhuset. Først skal vi blive klogere på, hvorfor denne type skader opstår.
Hvad er frostskader?
De fleste typer af frostskader opstår på grund af vand, der udvider sig, når det fryser. Derfor kan der komme frostskader på vandrør og blandingsbatterier, der simpelthen kan sprække, når vandet udvider sig i frostgraderne. Det kan blive en utroligt dyr fornøjelse, hvis man skal udskifte mange af sommerhusets vandrør på grund af frostskaderne. Nedenfor kan du derfor læse gode råd til, hvordan du undgår skaderne denne vinter.
Der findes dog også andre former for skader, som frost kan forårsage i sommerhuset. Hvis der kommer frost efter en periode med meget regn, eller hvis sommerhuset oplever opstigende fugt, så kan frosten også forårsage skader på murværket. De forekommer, fordi mørtlen mellem murstenene først er blevet fugtig og derefter bliver udsat for frostgrader. Når fugten i mørtlen fryser, bliver fugerne porøse og kan smuldre. I de værste tilfælde kan dette have en negativ effekt på murens stabilitet. Den samme type frostskade kan også forekomme i soklen, hvilket kan føre til alvorlige skader med tiden.
Gode råd til at undgå frostskaderne
Når du skal beskytte sommerhuset mod frostskader i vandrørene, så har du simpelt sagt 2 valg: Enten kan du sørge for, at vandet i rørene aldrig fryser, ellers kan du sørge for, at der ikke er vand i rørene. Du kan altså vælge at lade varmen være tændt i sommerhuset hele vinteren, så de indvendige rør aldrig bliver udsat for frostgrader. Du behøver ikke at opretholde en normal stuetemperatur, da det vil være nok at holde temperaturen på 10-12 grader for at undgå frostskader. Dette valg kan dog resultere i en meget høj varmeregning, og det er mest oplagt, hvis du har planer om at bruge sommerhuset over vinteren. Hvis du ikke ønsker at have varmen tændt hele vinteren, så er det vigtigt, at du lukker for vandet ved stikledningsventilen eller målerbrønden, hvorefter du skal aftappe vandet fra alle rørene. Her er det ikke nok at lukke for hovedhanen inde i huset, da denne også kan sprænge ved frost.
I forhold til frostskader på murværket kan man ikke gøre meget for at forebygge, men man kan gøre meget for at opdage og udbedre eventuelle skader hurtigt. Her er det vigtigt, at man løbende fører opsyn med fugerne mellem husets mursten. Hvis man lægger mærke til porøs mørtel i fugerne, er det vigtigt hurtigt at få fræset fugerne og erstatte den med ny og fugtsikret mørtel. Ellers kan skaderne nemlig føre til mere alvorlige skader på sommerhuset på sigt. Her på siden har vi også samlet en mere generel guide til, hvordan du gør boligen klar til vinter og undgår frostskader.
Overvej forsikring ved køb og salg af sommerhuse
Hvis du overvejer at købe nyt sommerhus i det nye år, kan det være en god idé at tilkøbe en ejerskifteforsikring til sommerhuse. Det er nemlig kun naturligt at frygte, at man kommer til at finde skjulte skader eller ulovlige installationer i sit nye sommerhus, som kan være dyre at udbedre, og her kan en ejerskifteforsikring give en tryghed. Hos Dansk Boligforsikring bliver vi ofte spurgt, om det overhovedet er muligt at tegne en ejerskifteforsikring på et sommerhus. Det korte svar er ja, hvis der er udarbejdet gyldige tilstands- og elinstallationsrapporter. Her på siden kan du blive meget klogere på reglerne og behovet for ejerskifteforsikring på sommerhus.
Hvis du overvejer at sælge dit sommerhus i år, så kan det også være en rigtig god ide at sikre dig. Det kan du gøre ved at indhente et tilbud på ejerskifteforsikring og tilbyde køber at betale halvdelen. Derudover kan en sælgeransvarsforsikring til sommerhuse give en yderligere tryghed som sælger. Læs mere om sælgeransvarsforsikring til sommerhus her.