Hele verdens økonomi påvirkes af invasionen i Ukraine, og det er også noget, der har fået konsekvenser for danskernes privatøkonomi. Her giver vi et lille indblik i, hvilke følgevirkninger, det har for boligmarkedet og et par råd til, hvad du kan have in mente, hvis du går med tanker på at købe, eller sælge hus indenfor den nærmeste fremtid.
De tragiske omstændigheder, der står på i Ukraine i øjeblikket, har allerede haft negative konsekvenser for den globale økonomi inklusiv den danske. I Danmark, har man som forbruger især kunne mærke det på stigende benzin-, gas- og elpriser samt visse dagligvarer såsom smør og madolie.
Dette skyldes blandt andet de vestlige landes sanktioner mod Rusland som påvirker prisen på energi og råvarer, som Rusland normalt leverer meget af, samt udelukkelsen af russiske banker fra SWIFT-systemet, som gør at man ikke kan foretage betalingstransaktioner over landegrænsen til Rusland.
Samtidig er det meste af Ukraines økonomi og produktion gået i stå. Og da Ukraine står for en ganske stor produktion af varer, der er vigtige for Danmark, betyder det at der er kommet lange leveringstider og mangel på en bred vifte af forbrugsvarer.
Det er derfor en god idé at tjekke hvilken betydning stigningerne har for sin privatøkonomi. Om den kan holde til stigningerne, eller om man skal kigge ind i at omlægge sin økonomi på den ene eller anden måde.
Det kunne fx være ved at spare på strømmen, eller overveje om man skal tage toget, eller cyklen fremfor bilen på arbejde og til Brugsen.
Konsekvenser for boligmarkedet
Også det danske boligmarked er blevet ramt af konsekvenserne af krigen i Ukraine i form af rentestigninger på realkreditlån. Renten har i forvejen været stigende på grund af inflationen, men er nu endnu højere, og ligger på omkring 3% sammenlignet med 0,5% for et års tid siden på et 30-årigt fastforrentet realkreditlån.
Rentestigninger på realkreditlån har den betydning at det bliver dyrere at finansiere en bolig, da man som forbruger skal af med flere penge i afbetaling på lånet, og på samme tid er det også blevet dyrere at eje en bolig på grund af de højere energipriser.